Om Sverige. På tiden. (Salt #1 1999)

Välkommen till min nya hemsida!

Jag har varit verksam som skribent i närmare 25 år. Det var egentligen inte vad jag hade tänkt göra, men kände mig faktiskt manad, eftersom klockan var fem i tolv för Sveriges del redan då.

Sedan dess har ingenting egentligen förändrats, det har bara blivit mer och värre av detsamma: massinvandring med grov våldsbrottslighet mot främst unga som förutsägbar följd, programmatisk upplösning av samhällets moraliska och etniska integritet, grasserande psykisk ohälsa och debiliserande politisk korrekthet i skolor och på universitet.

Allt annat än förvånande för dem som haft ögon att se med de senaste decennierna.

Här kommer givetvis främst nyskrivna texter att publiceras, men också en och annan äldre som inte längre finns tillgänglig. Jag väljer faktiskt att ta avstamp i det förflutna, närmare bestämt presentationstexten till Samtidsmagasinet Salt, som jag skrev tillsammans med min medredaktör Per-Olof Bolander hösten 1999.

En ny tidskrift således. En i mängden? Knappast. Samtidsmagasinet Salt avviker från det mesta i den svenska tidnings- och tidskriftsfloran. I Salt kommer den svenska verkligheten att speglas på ett sätt de flesta inte är vana vid, men många väntat på. Salt kommer inte att bli ytterligare en megafon för vänsterliberal propaganda. I stället kommer feminism, mångkulturalism och allt vad det heter, att granskas och kritiseras för vad de är ­­- maktens ideologier.
Är Salt en konservativ tidskrift? Det beror på vad man lägger in i begreppet. Vi propagerar inte för en återgång till något förflutet idealtillstånd. Däremot är vi kulturkonservativa i ordets viktigaste bemärkelse: vi försvarar traditionella svenska och västerländska värderingar. Det gör oss tyvärr kontroversiella. I alla läger.
Vad vi menar med västerländska grundvärderingar? Det handlar inte om ett program utan om en hållning, och kommer förhoppningsvis att avteckna sig i det redaktionella (och mycket av det övriga) materialet. Låt oss bara säga att vi inte föraktar Gud, familj och fosterland. Vi tror inte på en krävandets och självömkandets kultur utan på en ansvarstagandets och självuppoffringens. Vi tror inte att gränser och normer hämmar människan utan tvärtom är förutsättningar för all frihet värd namnet.
Hela västvärlden befinner sig i dag i djup kulturell och social kris. Kraftigt ökande brottslighet, vilket i så gott som samtliga västländer har tydliga samband med massinvandring från andra världsdelar, kraftigt ökande psykisk ohälsa, framförallt bland ungdomar, identitetsförvirring och otrygghet, splittrade familjer, sjunkande rättssäkerhet, förljugna och fördummande massmedier är bara några av problemen. Nu kan man naturligtvis, som vissa glada liberaler, säga att detta bara är födslovåndor för den sköna, nya värld som kommer när globaliseringen är fullbordad och alla uppkopplade på nätet. Eller så kan man, som vissa samhällsvetenskapliga charlataner, hävda att människor alltid har klagat på just sin tid och att t. ex. våldsbrottsligheten idag inte är mer utbredd eller grövre än den var på 60-talet.
Men är det sant?
Icke.
Det kanske allvarligaste i denna situation är att den kulturradikalism som bär stor del av ansvaret för dagens sorgliga situation totalt dominerar landets politiska och intellektuella liv, inklusive det mesta som brukar betecknas som borgerlighet eller höger. Det är som om brandförsvaret skulle bestå av idel pyromaner.
Salt har kommit till därför att det behövs en tidskrift som är orädd, ärlig och intelligent; en tidskrift som inte är en del av det etablissemang den ska granska och kritisera.

 

2 svar till “Om Sverige. På tiden. (Salt #1 1999)”

  1. Underbart att höra av Dig Jonas! Alla nummer av Samtidsmagasinet Salt (var prenumerant) ligger på mitt skrivbord, jag läser dessa frekvent.

  2. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your site provided us with valuable info to work on. You have
    done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

    Also visit my web site … Royal CBD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *