Kändisarna som byggde Sverige

I måndags sändes första avsnittet av “Blattarna som byggde Sverige” på TV4, en dokumentärserie i tre delar av Leif GW Persson om den efterkrigstida arbetskraftsinvandringen, företrädesvis den från Italien, Jugoslavien och Grekland.


Ämnet i sig är visserligen intressant, och skulle ha förtjänat en seriös behandling, men i det första programmet görs inga intervjuer med gamla fabriksarbetare i Västerås eller Gislaved om deras liv i det nya landet. Inte minst hade det varit intressant att höra hur de ser på förändringen av det Sverige de kom till som unga och om livet som pensionärer här har blivit som de hade tänkt sig. Nej, det är bara kändisar och framgångsrika företagare som får vara med: Amelia Adamo, Alexandra Pascalidou, Teodor Kalifatides, Dragomir Mrsic, Salvatore Grimaldi.
Att göra ett program om arbetskraftsinvandringen under efterkrigstiden utan i princip en enda finne är märkligt i sig, men de kvalificerar sig kanske inte som “blattar”. Bisarrt nog är dock Lill Lindfors (ursprungligen finlandssvenska) med. I egenskap av 40-talist och kändis så är hon väl hedersblatte i sammanhanget. Det är inte så noga, hon är ju folkkär, det är på TV4.


Namnet på programmet är väl avsett att vara provokativt, men det blir faktiskt bara pinsamt. En del av de medverkande verkar också klart obekväma med både det och själva ansatsen. Celso Franzetti säger t ex att invandrarna inte byggde landet, men var med om att bygga det (fair enough), Filip Adamo säger med emfas att den tidens arbetskraftsinvandring var något helt annat än invandringen vi har i dag. Trots det är GWs och TV4s syfte tydligt: i en tid när det inte längre går att mörka följderna av massinvandringen, som förnedringsrån och gruppvåldtäkter, och SD är största parti i opinionsmätningarna så behöver svensken erinras om hur nödvändig och bra invandringen har varit. Implikationen är på något konstigt sätt att dagens huvudsakligen muslimska massinvandring från Asien och Afrika är samma sak som dåtidens arbetskraftsinvandring av som regel skötsamma och hårt arbetande, kristna européer.

Det är givetvis inte jämförbart, vare sig kvalitativt eller kvantitativt.


Leif GW Persson är annars en intelligent man och säger för det mesta förnuftiga saker. Han har inte som vissa av sina ämneskollegor tagit till uppgift att direkt ljuga om sambandet mellan invandring och kriminalitet, men har å andra sidan inte talat nämnvärt om det heller. Vad har han att förlora? Han är ekonomiskt oberoende sedan länge, men hans mysigt avmätta teve-persona kan inte dölja ett starkt behov av att synas så ofta och så mycket som möjligt. Vad som har förmått honom att göra det här programmet är svårt att förstå. Det är väl sossen i honom. Resultatet är hursomhelst bara intetsägande, förutsägbart och dåligt.


Malou hade gjort det bättre.

8 svar till “Kändisarna som byggde Sverige”

 1. Respektlöst att utelämna den största (arbetskrafts)invandrargruppen som verkligen har slitit och stått ut i svensk industri.. men dom var tydligen inte tillräckligt mycket blattar för att passa in i berättelsen precis som du säger.

 2. Bra text.

  Jag tycker GW är en teaterapa. Han har en röst som hörs i Sverige. Istället för att göra skillnad gör han såna här program. I höstas satt han och fläkte ut sig om Herman Göring. Man undrar ju vilken is som är för tunn för GW, enligt honom själv. Göran Lambertz stiger i mina ögon för var gång GW visar sig numera… kanske mest för att GW sjunker.

 3. GW är och har alltid vart en sosse i själ och hjärta.

  Många där hemma i stugorna tyckte om honom när han ägnade sig åt det han är duktig på nämligen brott och statistik.

  På det området är han duktig och det har genom åren många gånger vart intressant att höra vad han har satt säga om uppmärksammade brottsmål.

  Men som föregående talare nämnde så sjunker han i anseende med sånt här trams, det är givetvis inte representativt för den stora invandring och typen av invandrare som har kommit sista 20 åren jämfört med de som kom på 60 talet och framåt.

  Särskilt illa att inte ta upp den största gruppen som dessutom är den grupp som vi inte har problem att leva tillsammans med, nämligen finländarna som är vårt broderfolk. Att dessutom ha ett så vinklat program med lyckade personer är ju inte representativt för alla de som inte har lyckats eller bidrar men något men jag tror att de flesta som inte är alltför marinerade i sossetramset ser igenom den här typen av program. Några kanske väljer att blunda då de tycker om GW. Och även om Sverige hade haft en mindre ekonomi utan invandringen så hade vi haft ett homogent land samt ett lugnare och tryggare samhälle.

  Och jag kan säga att en hel del av de som stod med öppna armar 2015 nu inte vill ha en våg till då även de vaknar sakta men säkert då inte ens dom kan blunda för de konsekvenser som den vågen innebar, särskilt nu med kommunerna som går på knäna.

  Det glädjer mig också Jonas att se att du skriver igen och har för avsikt i att skriva mer permanent.

  Du är en av dom som jag alltid har följt då du är kunnig inom mycket samhällsfrågor, är beläst och ofta har en balanserad syn på saker och ting, inte så svartvit som en del i den nationella sfären ibland tenderar att vara, det är inte alltid så enkelt.

  Jag kommer slanta in en donation när löningen kommer denna månad då du är värd det och är en röst som vi behöver.
  Fortsätter du att sen skriva regelbundet så kommer det bli en regelbunden donation varje månad vid löning. Kanske inte världens största men iaf någon/några hundralappar.

  Hoppas folk hjälper till att donera så du kan hålla på med skrivande/poddande på regelbunden basis.

  Mvh Niklas

 4. Leif G W Persson är en av judarnas viktigaste tillgångar i Sverige. Han är besynnerligt nog fortfarande mycket populär i många läger trots att han avslöjat sig som en högst motbjudande person i TV-dokumentärer om sig själv. I sina övriga framträdanden blandar han vettiga yttranden om politiskt mindre betydelsefulla brott med struntprat, lögner och förtal när det handlar om den motsatta brottskategorin som t.ex. när han i SVT:s Veckans brott kommenterade morden på John Kennedy och Olof Palme.

   1. Vafan, jag tycker inte jag hör judarna i kören riktigt… Jag vet ju att ni sitter där i kulissen och trycker. Sjung nu då!
    Att ni inte är så många är ingen ursäkt, ni brukar göra er gällande rätt bra ändå.
    Sjung, säger jag!

 5. Roligt med programdeltagare som inte ställer sig riktigt lojala med konspiratörerna på SVT.
  “Blattarna som byggde…” Det är titeln.
  Sedan uppträder en av blattarna ifråga och bestrider tesen i rubriken, framhållande att att det gjorde de nog inte alls, det; de var faktiskt bara var med och byggde.
  Forza Franzetti!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *